Slik kan du kjøpe Bitcoin trygt og enkelt

Bitcoin, ofte forkortet som BTC, er stadig i vinden. Det kan virke som om det popper opp nye Bitcoin-millionærer støtt og stadig, samtidig som vi ofte hører om folk som taper pengene sine. Mange lurer derfor på hvor og hvordan man kjøper Bitcoin trygt, uten å bli lurt.

I dette blogginnlegget svarer vi på disse spørsmålene, samt diskuterer noen aktuelle kryptobørser for deg som vil handle Bitcoin. Vi diskuterer også den høye risikoen forbundet med å kjøpe kryptovaluta, slik at du får all informasjonen du trenger for å ta en informert avgjørelse.

Hvorfor velger mange å kjøpe BTC?

Bitcoin er ikke en ny greie, og teknologien ble introdusert allerede rundt 2008/2009. Likevel var det først i 2017 og 2018 at media har begynt å virkelig skrive om Bitcoin. Prisen spretter opp og ned, og det har gitt både store tap og gevinster. 

Uansett hvordan man vrir og vender på det, er det ikke til å stikke under stol at de som har holdt på Bitcoin gjennom tykt og tynt har tjent en god slump med penger. 

Profitt og risiko forbundet med Bitcoin

Det er høy risiko forbundet med Bitcoin og annen kryptovaluta, grunnet den ekstreme volatiliteten. Kryptovaluta kan falle raskt, bare for så å stige igjen. Det kan forekomme flere brå svingninger for dagen. 

Det er hovedsakelig to typer tradere som er interessert i å investere i Bitcoin. De som har kortsiktig strategi kjøper for å dra fordel av de enorme svingningene. De kjøper og selger Bitcoin hyppig, gjerne flere ganger for dagen for å få små “wins”. Totalt kan det utgjøre store summer. 

De risikerer også at verdien bare fortsetter å falle en lengre periode etter at de har kjøpt, fremfor å stige. Det finnes ingen garantier. Å daytrade kryptovaluta regnes derfor for å være høyrisiko, og du må følge godt med på markedet ved å studere statistikker og prognoser.

Den andre typen trader som kjøper Bitcoin er dem som har langsiktig tro på selve teknologien. Sistnevnte er nysgjerrige på om kryptovaluta virkelig blir aktuell i fremtiden, og de kjøper Bitcoin nå for å spekulere i dette på lang sikt. Kanskje tar dette systemet enda mer over enn det gjør i dag? 

Bitcoin blir dessuten produsert i et begrenset antall. Det kan aldri finnes mer enn 21 millioner mynter. Kryptotradere med langsiktig perspektiv spekulerer derfor i Bitcoin for å se om verdien øker enda mer når alle myntene er ferdig laget. Det finnes imidlertid ingen garantier for fremtiden, og dette er rene spekulasjoner. 

Enkelte erfarne kryptotradere påstår at Bitcoin blir en “alt eller ingenting” situasjon: enten blir de kjempemye verdt eller så blir de ikke verdt noe som helst. Mange investerer derfor kun det de har råd til å tape i håp om å få profitt på sikt.

Hva er Bitcoin?

Bitcoin er en elektronisk valuta som ble lansert i 2009 av en person (eller flere) ved navn Satoshi Nakamoto. I motsetning til å være papirpenger som utstedes og reguleres av en sentral organisasjon, så er Bitcoin er en digital valuta som er utstedt og kontrollert av et nettverk av bitcoin-brukere. 

Kort forklart, Bitcoin er en elektronisk valuta som reguleres av et desentralisert, bruker-til-bruker nettverk. BTC er fri for inflasjo (inflasjon), og sentrale myndigheter ikke kan overstyre bruken.

Kjøp BTC via Coinbase

Coinbase er en kryptobørs som tilbyr meglertjenester for kryptovaluta. I tillegg til BTC, kan du kjøpe Ripple, Ethereum og andre valutaer. Det varierte utvalget av tjenester inkluderer også opplæringsvideoer, kryptolommebok og Pro-versjon. Coinbase er børsnotert i USA og er ledende når det kommer til sikkerhet.

Du kan kjøpe Bitcoin på Coinbase på noen få, enkle steg:

Steg 1: Registrer kontoen din via datamaskin eller mobilen

Steg 2: Sett inn penger, f.eks. ved å bruke VISA-kortet ditt

Steg 3: Søk opp BTC inne på nettmegleren

Steg 4: Velg ønsket mengde BTC

Steg 5: Følg med investeringene i porteføljen din

Det er viktig å merke seg at du må oppgi en god del opplysninger for å komme i gang. Dette er fordi Coinbase er børsnotert, og de må derfor følge kravene til myndighetene i USA. For eksempel, du må verifisere din identitet ved å laste opp ID-kort. Du må også oppgi detaljer som adresse, telefonnummer og lignende.

Ønsker du å holde deg innenfor kjente landegrenser, så anbefales Firi – som også har åpnet opp som en kryptobørs i Danmark.

Bitcoin trading via derivater og differansekontrakter

Å trade Bitcoin via derivater betyr at du spekulerer i prisen med CFD-trading, uten å eie BTC selv. Differansekontrakter kalles for CFD-trading, altså Contract of Difference. Dette er en direkte kontrakt mellom megler og deg som kjøper. Dere blir enige om utveksle differansen i pris fra dere åpner posisjonen til den lukkes. 

Du kan dermed tjene på Bitcoin, enten prisen går opp eller ned. Det er også mulighet for å gearing, hvor du låner penger av megleren for å kunne øke investeringene dine. Merk deg at du likevel skylder penger, selv om ikke prisbevegelsene ikke gikk slik du ønsket.

Det er svært høy risiko forbundet med denne typen trading, men også mulighet for stor profitt. Vi anbefaler at du gjør grundige undersøkelser, slik at du har all nødvendig kunnskap. Du bør heller aldri risikere mer enn du har råd til å tape. De fleste CFD-handler ender i tap (ca. 70 %). Om du skal gjøre smålån med betalingsanmerkninger for å øke din egen kapital for investering, så skal du også være bevisst på at sjansen for uheldige utfall er like høy.

Det er imidlertid de høye gevinstene når det går bra som gjør at erfarne tradere klarer å tjene penger på sikt. Enkelte foretrekker CFD-trading fordi de kan spekulere i BTC, uten å eie myntene selv. CFD-trading er imidlertid ikke anbefalt for nybegynnere. Man anbefales å sette seg grundig inn i denne formen for trading før man prøver selv.

Kort oppsummert: Hvordan handle Bitcoin

For å oppsummere kort, så velger mange å spekulere og kjøpe Bitcoin for å holde på dem på lang sikt. De har ofte troen på selve systemet bak Bitcoin. Andre kjøper og selger BTC hyppig for å tjene på de store prissvingningene.

Utover disse to strategiene, så kan du kjøpe selve myntene eller du kan handle Bitcoin via derivater, dvs. CFD-trading med gearing. Dersom du velger å kjøpe BTC, må du gjøre grundige undersøkelser før du bestemmer deg for en strategi. Du bør også forsikre deg om du velger en pålitelig og trygg kryptobørs.